Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

BACTROBAN MAST

OBSAH

Náhrada za Bactroban

Mupiroban FCO je možnou náhradou za Bactroban, ovšem tento produkt není na našem trhu registrován.

Další alternativou je Framykoin, mast, která se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odření kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Tento lék je však také vázán na předpis.

Lékárny nabízejí připravenou magistraliter náhradu za kožní mast Bactroban. Jedná se o 2% koncentraci antibiotika mupirocinu v makrogolovém základu, připravují tedy velmi obdobný přípravek (stejná léčivá látka ve stejné koncentraci ve stejném základu). V případě, že by lékař požadoval větší množství, stačí jej uvést na recept, jinak se vydává 15 g (velikost jako u Bactrobanu). Pokud by lékař požadoval jiný základ (například bílou vazelínu, která je obsažena v přípravku Bactroban nasal), opět je možno uvést to v předpisu. Ovšem i tato varianta je na recept, takže výdej makrogolové masti s 2% mupirocionem (15 g) je vázán na lékařský předpis a přípravek je hrazen zdravotní pojišťovnou.

Vyzkoušet můžete jodové masti, například Betadine, ale ty nemusí být na daný problém vhodné. Nebo jiná lokální antibiotika, která vám mohou namíchat v lékárně, ale znovu půjde o přípravek, který váš problém nemusí vyřešit.

Zdroj: Bactroban bez receptu

Diskuze

V diskuzi BACTROBAN BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Václavek.

Dobrý den.
Nějak jsem nepochopil článek "Bactroban bez receptu", kde se dočtu, že mast
je pouze na lékařský předpis.
Co tím chtěl básník říci?
Václavek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

No a cos čekal? Dozvěděl ses, že Bactroban bez receptu sehnat legálně nejde. A nelegální nabídky na prodej léku bez receptu nemůžeš od seriózních webů očekávat. Obchodování s léky mimo síť lékáren je v ČR zakázané a porušení zákazu se považuje za trestný čin.

Zdroj: diskuze Bactroban bez receptu

Volný prodej

Dostupnost Bactrobanu je pouze na lékařský předpis. Volný prodej není možný, takže produkt nelze zakoupit na českém trhu ani online.

Zdroj: Bactroban bez receptu

Poradna

V naší poradně s názvem BACTROBAN DOSTUPNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Veselá.

mám od lékaře recept na tuto mast,bohužel jí nikde nemají,kde ji mohu sehnat? děkuju za odpověď Z.Veselá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bactroban je běžně dostupná antibiotická mast. Pokud ji nemůžete sehnat ve svém regionu, tak si ji nechte v některé lékárně objednat a nebo si ji vyzvedněte v lékárně v Nemocnici v Ústí nad Labem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bactroban dostupnost

Bactroban bez receptu

Tato antibiotická mast určená k ošetření kůže je vyráběna firmou Zentiva. V Česku je dostupná v každé lékárně na lékařský předpis.

Zdroj: Bactroban

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislac.

Mužu nahradit místo framykoinu mastičku Fucicort? na boláky v nose?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotickou mast Framykoin lze nahradit mastí Bactroban nebo Fucidin. Mast Fucicort obsahuje krom antibiotik také kortikosteroid a ten může mít výrazné nežádoucí účinky. Fucicort by něměl být bez předchozí porady s lékařem vůbec používán.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Jde použít Bactroban na akné?

Bactroban se dá použít takřka na všechny kožní problémy – akné, hnisavé pupínky, po bodnutí hmyzem, spáleniny a podobně. Hlavní léčivou látkou je mupirocinum, kterého je ve výrobku přítomno 0,3 g. Postačí jen namazat a za 1–3 dny je akné pryč! Sice je mast docela dost drahá, ale vydrží dlouho a pomáhá na sto procent, takže se investice určitě vyplatí.

Zdroj: Bactroban

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPARENY ZAREZ V PODBRISKU- PREVISLE BRICHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Prosim, poradte uz si nevim rady. Mela jsem malinko zapareni v podbrisku namazala jsem to gencianovou vodickou, ale tim ze mam previsle brisko, tak se to potilo, tak jsem dala polstarek a prelepila naplasti. kdyz jsme tu naplast odlepili, tak se mi udelala dalsi zaparka a uz nevim cim ji lecit. V lekarne mi poradili imazol,ale nepomohlo, tak jsem umyla hermankem a susila, jenze kdyz chodim, tak se to stale zaparuje, nevim si rady cim mazat, nepomohlo by noviko. Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na opruzeniny pod prsy a také mezi stehny je nejlepší krém Bactroban. Bactroban Cream je na lékařský předpis a vydrží hodně dlouho. Stačí namazat dvakrát denně po dobu tří dní a opruzenina je pryč. Požádejte svého praktického lékaře o předpis. Mast obsahuje mimo antibiotik také kortikoidy a proto není vhodná k dlouhodobému používání. Vždy jen několik dní a dost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Cena Bactrobanu

BACTROBAN DRM UNG 1 X 15 GM – maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 115,13 Kč, nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 110,46 Kč; tato forma bývá bez doplatku.

BACTROBAN NASAL NAS UNG 3 GM – maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 140,25 Kč, nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 159,85 Kč, nejvyšší možný doplatek pacienta činí 19,60 Kč.

Zdroj: Bactroban

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Davidova.

Dobry den dceři se před 10 ti dny objevil pupinek na stehně ktery si strhla a ted tam ma velky bolak ktery ma kolem sebe spoustu mensich bolacku ktery se zvětšuji.Nevime si s tim rady jsme na dovolene a potřebovaly bychom aspon vědět co to je a jak ji lečit děkuji Davidová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude impetigo. Impetigo je bakteriální infekce a léčí se antibiotickou mastí Bactroban nebo Framykoin. Určitě bude vhodné vyhledat nejbližšího lékaře, který to bude moci prohlédnout a upřesnit diagnózu. Zároveň od lékaře získáte i recept na mast.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Bactroban na opary

Pokud se vám vytvořil při výskytu oparu již stroupek, je lépe jej mazat, ale hlavně nestrhávat, nechte ho samovolně odloučit. Při strhávání dochází k poškození kůže a vzniká nový strup. Používají se masti s antibiotiky, například Framykoin nebo právě Bactroban. Opakující se opary se léčí dlouhodobě antivirotiky, to znamená, že minimálně 6 měsíců se bere Herpesin nebo Zovirax 1–2x denně. Doporučuje se odběr na hladinu protilátek proti těmto virům a nasazení dlouhodobé terapie. Tyto viry mají schopnost zůstávat v organismu po celou dobu života a při jeho oslabení (stres, únava, zákrok, operace, sluníčko a podobně) se může opar vyskytnout znovu. Antivirotikové masti jsou vhodné před výsevem puchýřků, jinak nepomáhají. Používá se nejlépe Zovirax nebo Herpesin mast.

Zdroj: Bactroban

Diskuze

V diskuzi BACTROBAN DOSTUPNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Veselá.

mám od lékaře recept na tuto mast,bohužel jí nikde nemají,kde ji mohu sehnat? děkuju za odpověď Z.Veselá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromíra.

Dobrý den tato mast mi byla předepsaná od veterináře pro mého pejska ale nemohu ji sehnat bydlím ve Veltrusích okres Mělník nevíte někdo kde bych mast sehnala

Zdroj: diskuze Bactroban dostupnost

Bactroban

Bactroban je místně působící antibakteriální přípravek účinný v boji proti mikroorganismům, které způsobují většinu kožních infekcí. Bactroban se používá u dospělých, dětí od novorozeneckého věku i kojících žen k místní léčbě bakteriálních kožních infekcí (jako jsou impetigo, hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity a podobně) a různých menších infikovaných poranění (rány, spáleniny, kousnutí hmyzem a jiné).

Výrobce: Glaxo Wellcome Operations, Barnard Castle, Durham, Velká Británie.

Složení (účinné látky v 15 g masti): mupirocinum – 0,3 g. Pomocnou látkou je masťový základ makrogol 400 a 3350.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Holtova mast u dětí

Holtovu mast lze u malých dětí použít na potničky. Holtova mast připravená v lékárně slouží také na ošetření ekzému u dětí.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Mast Betadine

Mast Betadine je antiseptický dezinfekční přípravek se širokým spektrem účinku proti bakteriím, virům, plísním a prvokům. Používá se na popáleniny, řezné a tržné rány, odřeniny, vředová onemocnění kůže a různá kožní onemocnění spojená s infekcí.

Složení

V 1 gramu masti Betadine je obsaženo 100 mg léčivé látky povidonum iodinatum (jodovaný povidon), což odpovídá 10 mg aktivního jodu.

Pomocné látky: hydrogenuhličitan sodný, makrogol 400, makrogol 1000, makrogol 1500, makrogol 4000, čištěná voda.

Použití

Přípravek se používá na popáleniny, řezné a tržné rány, odřeniny, vředová onemocnění kůže způsobená špatnou výživou tkáně (například proleženiny, bércový vřed) a různá kožní onemocnění spojená s infekcí.

Mast nanášejte v tenké vrstvě na očištěnou suchou kůži postižené oblasti 3–4krát denně. V případě silně zaníceného nebo hnisajícího poranění lze mast nanášet častěji, tedy 4–6krát denně, přičemž interval mezi jednotlivým nanášením masti musí být nejméně 4 hodiny. V případě potřeby je možné překrýt ránu obvazem v závislosti na rozsahu a závažnosti poranění.

Mast je určena k zevnímu použití. Nesmí se používat v okolí očí.

Léčba obvykle trvá několik dní. Pokud nejsou výsledky uspokojivé, obraťte se na svého lékaře a poraďte se s ním.

Upozornění

Pokud jde o řízení motorových vozidel a obsluhu strojů v průběhu léčby, mast Betadine neovlivňuje vaši pozornost.

Uchování

Uchovávejte při teplotě do 25 stupňů Celsia, a to v původním vnitřním obalu, aby byl přípravek chráněn před světlem. Neuchovávejte v chladu, chraňte před mrazem.

Varování

Přípravek Betadine nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti uvedené na krabičce. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí!

Tento produkt je volně dostupný v lékárnách bez lékařského předpisu.

Cena Bactrobanu

Koupit Bactroban bez receptu v lékárně nelze.

Cena je:

BACTROBAN 20MG/G UNG 15G

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 69,59 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 110,46 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 40,87 Kč.
BACTROBAN NASAL 20MG/G NAS UNG 3G
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 140,25 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 159,85 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 19,60 Kč.

Zdroj: Bactroban bez receptu

Diskuze

V diskuzi VIŠŇOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hrozová.

Nikde nemůžu sehnat višňovou mast samé balzámy a hovadiny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil Veselý.

Mast je běžně v každé lékárně pod názvem Višněvského balzám

Zdroj: diskuze Višňová mast

Název přípravku

Ophthalmo-Septonex 1 mg/g oční mast. Často se setkáváme s chybným označením Optalmoseptonex mast.

Zdroj: Ophthalmo-Septonex mast recenze

Kalciová mast na akné

Kalciová mast urychluje hojení a zklidňuje podrážděnou kůži, proto je vhodná při léčbě akné.

Zdroj: Na léčbu pokožky zkuste kalciovou mast

Koňská mast versus kaštanová mast

Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Cena

Černou mast je možné koupit v lékárně, stojí cca 30 Kč.

Černá mast

Zde můžete vidět cenu černé masti.

Ichtyolová mast

Zde můžete vidět cenu Ichtoxylu.

Višňák

Zde můžete vidět cenu Višněvského balzámu.

Zdroj: Černá mast na záněty

Kde koupit krušinovou mast

Krušinovou mast lze koupit zde.

Zdroj: Krušinová mast

Smrková mast – kde koupit

Smrkovou mast lze koupit zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP