Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

OBSAH ZINKU V OŘECHÁCH

OBSAH

Jak poznat nedostatek zinku

Doporučenou denní dávku zinku není třeba splnit každý den, nic se člověku nestane, když bude mít zinku někdy méně nebo více, problémové by bylo, kdyby příjem zinku byl dlouhodobě vyšší/ nižší než doporučený příjem. Nedostatek zinku se pak projeví na fungování lidského těla. Člověk trpící nedostatkem zinku má obvykle problémy s hojením ran, se špatným stavem pleti, vypadáváním vlasů, objevují se u něj i sluchové a zrakové potíže. Zároveň bývá bez energie, velmi unavený. Může se u něj objevit náhlý úbytek váhy, zhoršená imunita i kožní problémy jako atopický ekzém. Dlouhodobý nedostatek zinku také způsobuje u mužů i žen neplodnost a u dětí může mít vliv na zpomalený růst kostí i vazivových tkání.

Nedostatek zinku lze tedy poznat tak, že se u člověka objeví již zmíněné příznaky, případně z odběru krve. Pokud by se nedostatek zinku potvrdil, je třeba zvýšit příjem zinku buď přímo v uvedených potravinách, anebo prostřednictvím doplňku stravy.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

V čem je nejvíce zinku

Potraviny bohaté na zinek jsou obvykle běžnou součástí lidského jídelníčku, aniž by si konzumenti uvědomovali, jaké „zázračné“ prvky se v jejich stravě skrývají. A zinek k těmto prvkům bezesporu patří. Důležité je ale při konzumaci těchto potravin mít na paměti, že nic se nemá přehánět, a nadbytek zinku v lidském těle může napáchat různé škody. Podle vyhlášky z roku 20009 se doporučuje ke konzumaci 15 mg zinku denně, taková dávka je adekvátní k tomu, co od zinku očekáváme. O něco vyšší množství zinku mohou denně konzumovat těhotné ženy a dospívající.

Potravina

Množství zinku (mg/kg)

Pečivo, mouka, obilniny

Chléb pšenično-žitný

12

ječmen

25

Ječné kroupy

20

Hrubá krupice

5,6

Hrubá pšeničná mouka

7,3

Polohrubá pšeničná mouka

4,8

Oves

25

Pohanka

20 - 30

Proso

30

Dvouzrnka pšenice

44

Jednozrnka pšenice

63

Pšenice ozimá

36

špalda

35

Žito ozimé

27

Maso

Hovězí kýta

6,5

Vepřový bok

33

Vepřová kýta

37

Vepřová krkovice

48

Vepřová plec

57

Mléko, mléčné výrobky

Jogurt

3,2 – 4,6

Acidofilní mléko

3,3

Plnotučné mléko

3,2

Sušené mléko

36

Sýry

3,5 – 35

Měkký tvaroh

6,2

Tvrdý tvaroh

8,0

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem DNA PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sládková Soňa.

Prosím, mám dotaz, vadí při dně luštěniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna příznaky onemocnění

Zdroje zinku

Dobrým zdrojem zinku jsou tvrdé sýry, například Eidam. Vysoké množství zinku obsahují i mnohé celozrnné výrobky, zejména ty ovesné, a také pšeničné klíčky. Ústřice jsou pravděpodobně největší zásobárnou tohoto stopového prvku. Výborným zdrojem zinku je také maso, ryby a luštěniny, kde je zinek obsažen ve značné koncentraci.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem VYRAZKA NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svobodova dana.

ahoj mam jiz 3tyden problem s vyrazkou,ktera se me postupne a nepravidelne objevuje na tele.udela se me bily flek ohraniceny svetle cervenym okrajem a svedi me to.byla jsem u obvodni lekarky a ta me rekl,ze je to neznameho puvodu a dala me kortikoidni mast a claritin nejak to nezabira.proto jsem se obratila na vas,jestli ma nekdo podobny nebo mel problem.diky dandy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já bych na to zkusila tekutý pudr s obsahem zinku a kafru. A až by to přestalo svědit, tak bych postižená místa promazávala kalciovou mastí. Zkus to. Kožní problémy se často léčí metodou pokus omyl.

Zdroj: diskuze Vyrazka na tele

Charakteristika zinku

Zinek je důležitý pro imunitní systém, hojení ran, tvorbu hormonů štítné žlázy a mužských pohlavních hormonů, metabolismus a strukturu enzymů. Optimální denní příjem zinku představuje u žen 7 mg a u mužů 10 mg. Průměrná denní dávka zinku je obsažena v:

  • 2 g ústřic (masa)
  • 20 g ovesných vloček
  • 25 g hovězího masa
  • 30 g camembertu
  • 200 g špenátu

Nedostatek zinku způsobuje únavu, poruchy růstu, oslabení imunitního systému a špatné hojení ran, nízké libido, změny vnímání chuti, poškození vlasů a jejich vypadávání. Denní příjem pro těhotné a kojící ženy by měl být 10 mg až 15 mg. Zdrojem zinku je sýr, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky, ústřice, maso, ryby.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Nedostatek zinku, k čemu to pak vede?

Dostatečné množství přijímaného zinku je důležitá nejen v době růstu organizmu, kdy jeho nedostatek vede k opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti je nutné dbát na dostatečnou hladinu zinku v potravě. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze a zároveň pomalé hojení ran, zhoršování paměti a způsobuje smyslové poruchy – především zrakové, čichové. U mužů je doplňování zinku na místě, když žijí aktivním sexuálním životem, protože jejich tělo se zinku zbavuje při ejakulaci. Zinek je totiž v poměrně značném množství přítomen ve spermatu a jeho dostatek v potravě je podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů. Dostatečná hladina zinku v mužském těle ovlivňuje i množství a kvalitu ejakulovaného spermatu. Muž, který má hodně zinku, má díky tomu i velké množství spermatu.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Diskuze

V diskuzi ČIŠTĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Klimeš.

Zajímalo by mne tedy, jaký obsah - kolik vody na svazek petržele a pak jaký obsah pohárku.

jeli možnost a má někdo s tím zkušenosti, prosil bych odpověď na e-mail: klimesrudolf@volny.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čištění ledvin

Příznaky nedostatku zinku

Příznaky nedostatku zinku jsou mnohé: únava, nízká imunita, špatné hojení ran, ústní léze, změny vnímání chuti, šeroslepost, narušený růst vlasů a nehtů. Na trhu je široká škála produktů obsahujících zinek, a tak mohou být tyto přípravky úspěšně použity k prevenci nebo léčbě těchto příznaků.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNĚ PRASKLÝ NEHET U NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Pokojová.

Dobrý den. Jak postupovat, když se mi po pedikuře objevil příčně prasklý nehet. Přelepuji to, ale nevím, zda dělám dobře. M Pokojová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší je nehet obrousit co to jde a počkat až doroste a začne přesahovat nehet bez rozštěpu. Také je vhodné upravit stravu, aby obsahovala více vápníku, selenu, zinku a bílkovin. Toto vše nehty posílí a ty se pak nebudou snadno lámat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčně prasklý nehet u nohou

V čem najdeme zinek?

Nyní se podrobně podíváme na to, které potraviny obsahují zinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahují zinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Česnek je mocný nástroj pro přírodní léčbu na místo antibiotik. V případě onemocnění dnou bohužel tak moc prospěšný není, protože obsahuje vyšší množství purinů, které dnu zhoršují. Proto je lepší při zvýšené kyselině močové česnek konzumovat jen zřídka.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pospíšil Jaroslav.

Nikde jsem nenarazil na obsah purinů v medvědím česneku. Patrně je nižší, než u česneku tzv. normálního. Ale kolik ? Ví někdo ?

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Zinek

I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Obsah purinů v paprice

Obsah purinů v paprice je 55–78 mg kyseliny močové na 100 gramů.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U kozlíku lékařského je prokázáno, že způsobuje významné snížení hladiny zinku v mozku plodu. Proto není vhodné v průběhu těhotenství používat kozlík lékařský. Úplně nejlepší je během těhotenství prostě 9 měsíců vydržet beze všech léků i těch přírodních z bylinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Jaké ovoce obsahuje zinek

Zinek se v absolutní většině ovoce vůbec nevyskytuje, výjimkou jsou meruňky. Stejně tak se dá ještě zinek najít ve slunečnicových nebo dýňových semínkách, nebo v ořechách.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: www.ceskenemoci.cz/h…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Účinky zinku

Zinek je důležitý pro funkci nejen imunitního systému a metabolismu, ale vliv má i na plodnost (navíc u mužů posiluje i zdraví varlat i prostaty a celkově ovlivňuje vývoj a funkci pohlavních orgánů u mužů i žen), Zároveň ovlivňuje zrak, chrání buňky v těle, ovlivňuje kvalitu a vzhled pokožky, vlasů i nehtů. Stejně tak ovlivňuje i kvalitu a růst kostí a vazivové tkáně. Zinek také napomáhá rychlému hojení ran, zmírňuje akné i ekzémy, podílí se také na léčbě zánětů, na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je stejně jako selen antioxidantem, takže působí proti volným radikálům. Zinek také chrání tělo před chřipkou a jinými virózami stejně jako chrání oči před zánětem spojivek. Správné množství zinku v lidském těle může také zpomalovat proces stárnutí.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Mléčné výrobky

Výzkum zjistil, že mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku mohou zlepšit vylučování kyseliny močové z těla. V dřívější studii měli lidé, kteří denně konzumovali mléko nebo jogurt s nízkým obsahem tuku, v krvi méně kyseliny močové než ti, kteří nekonzumovali žádné mléčné výrobky. Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah purinů v mléce tedy může mít ochranný účinek.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Obsah purinů v dýni

Dýně má velmi nízký obsah purinů. 100 gramů dýně obsahuje pouhých 3 mg purinů. Přidáním dýně do pokrmu získáte spoustu sytící hmoty, bez vysokých purinů. Mléčné výrobky mají také velmi nízký obsah purinů s hodnotami nižšími než 5 % a proto se vyplatí tyto ingredience spolu kombinovat.

Pro nemocné dnou je dobré vědět, že dýně je potravina s nízkým obsahem purinů, která obsahuje vysoké hladiny draslíku, což může pomoci snížit hladinu kyseliny močové v těle. Draslík působí tak, že pomáhá ledvinám vylučovat kyselinu močovou z těla, čímž snižuje riziko dnavých záchvatů.

Zdroj: Dýně a obsah purinů

Obsah purinů

Cizrna obsahuje ve 100 g výrobku 46 purinů. Na trhu se můžete setkat s cizrnou sušenou nebo s cizrnou v plechovce. Z hlediska výživových parametrů vychází obě varianty stejně. Sušená cizrna je levnější, ovšem náročnější na přípravu. Je důležité ji naložit do vody a nechat ji bobtnat minimálně 8 hodin. Ve vodě může být klidně den či dva. Aktivuje se tím klíčení, které zlepšuje její stravitelnost.

Zdroj: Cizrna obsah purinů

Může se cizrna při dně?

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety se tedy doporučuje omezit spotřebu na jeden šálek denně.

Zdroj: Cizrna obsah purinů

Selen

Pojem selen označuje jeden z polokovů ze skupiny chalkogenů, pro nějž jsou typické jeho fotoelektrické vlastnosti. Latinský název je selenium (chemická značka Se). Selen v těle: selen je považován za stopový prvek, protože se musí v lidském těle vyskytovat v množství menším než 50 ppm. Zároveň je to také esenciální prvek, protože tělo si ho samo nedokáže vytvořit, ale musí ho přijímat v potravě.

Běžné množství selenu v lidském těle je kolem 12 mg selenu, nejvíce se ho nachází ve štítné žláze a v ledvinách. Doporučená denní dávka selenu v potravě je 55 – 200 µg. Pokud je potřeba, aby se množství selenu v těle navyšovalo potravinovými doplňky, podávají se nejčastěji v kombinaci bioaktivního selenu a zinku.

Selen se vyskytuje všude v půdě, ale jeho zastoupení je v ní nerovnoměrné, a to se odráží i v zastoupení tohoto prvku v rostlinných i živo

išných potravinách.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP